9. Istrski maraton

Grega Česen

V sklopu priprav na letošnji dogodek, ki me čaka v juniju v Celovcu sem si že pred časom rekel, da bi bilo pametno vsaj enkrat preteči razdaljo 42 km. Prvotni plan je bil eno nedeljo, saj imam nedeljska jutra rezervirana za dolge počasne teke. Potem pa mi na enem od družabnih omrežij v oči pade oglas za Istrski maraton sredi aprila … nisem preveč razmišljal in sem se enostavno prijavil. 

V glavi sem imel predvsem misel, da grem oddelati teh 42 km predvsem z namenom, da vidim kdaj me bo kaj začelo boleti (kolka, koleno, mogoče kaj drugega … ) in kaj me čaka po 180 km kolesa. 

Štart je bil v Ankaranu ob 8. uri, prevzem številk pa od 5. ure dalje v Izoli. Najprej je bilo malo premišljevanja kako naj se organiziram ali grem sam in potem z avtobusom na štart in nato kako v cilju … na koncu sem kot običajno s seboj vzel Tadejo, da se ni tako mudilo in sva lahko kasneje štartala. Iz Kranja se odpraviva malo pred 6. uro zjutraj. Nobenega prometa in kar padeva v Izolo. Skočim po številko, nato se ustaviva na Petrolu, kjer si privoščiva kavo in kakav in nadaljujeva v Ankaran.

Glede na tempo (4:30 – 4:45), ki sem ga imel v planu se nisem posebej ogreval in sem rekel itak se bom ogrel prve km in tako je tudi bilo. Na štartu nas je bilo cca 250 tekačev in tekačic in najbolj me je skrbelo, da se bomo razkropili in bom kje zašel, saj trase nisem prav posebej naštudira l… kar sem vedel je bilo le to, da je prvih 21 km skoraj popolnoma ravninskih potem se pa začne gor/dol … Skratka, štartamo in cca 12-15 tekačev in ena tekačica gredo naprej ostali za mano in kmalu ostanem sam … tečem ob luki proti KP in počutje res super… utrip nizek, tempo pa cca 4:15 – 4:20 in s takim tempom nadaljujem. Vreme je bilo TOP, oblačno kar je bilo malo nerodno je bil le veter ki je kar močno pihal. Najslabše je bilo na odprtih predelih in ob morju. Je pa res, da se tolikokrat obrneš, da piha z vseh strani in je le tistih nekaj odsekov, ko piha direktno v prsa malo motečih … še najbolj me je skrbelo, da mi ne bo odtrgalo številke, ki sem jo malo bolj po domače in le z 2 sponkama pripel na hlače. 

Ko pridemo v KP, smo se držali leve strani in prečkali avtocesto pred Žusterno ter pot nadaljevali ob morju do centra Kopra. Po Kopru naredim krog v nasprotni smeri urinega kazalca in ponovno pridemo na promenado proti Žusterni ter nadaljujemo proti Izoli. Malo za Izolo smo bili na 21 km in meni ura kaže 1:30 … si mislim super, to bo pa še dober čas … nekje na 15. – 17. km sem razmišljal, da je dobro, da sem šel na 42 saj bi bil v nasprotnem kmalu v cilju … 

Za Izolo pa se začne drugi »razgibani« del trase po kolesarki stezi. Dvigneš se na Jagodje in skozi tunel kjer se potem spustiš proti Strunjanu. Naredimo krog po Strunjanu in čez soline nazaj mimo kampa na kolesarsko stezo, kjer se zopet začne vzpon proti drugemu tunelu za katerim se potem mimo Avditorija spustimo v Portorož. V Portorožu zavijemo desno in ob morju tečemo proti Lucij,i kjer zavijemo proti glavni cesti in se po njej vrnemo nazaj. Na križišču pred Avditorijem se vrnemo na isto pot po kateri smo prišli. Vračamo se po isti poti skozi tunel in navzdol v Strunjan kjer gremo direktno nazaj navzgor proti drugemu predoru na Jagodju in sledi še spust do Izole. Cca 4 km pred ciljem se pridružimo tekačem na 21 km razdalji in priznam, da me je kar potegnilo in tempo se je dvignil na 4:00. Edino kar me je begalo v zaključku nisem točno vedel ali gremo isto ali je kakšna druga trasa za 42 km razdaljo – je bilo ogromno ljudi in sploh ne opaziš oznak ob cesti … Vse je bilo super in presenetljivo dober čas in sem si mislil pa ja nisem sedaj kaj za j… 

Ob zaključku se potem cca 300m pred ciljem trasi ločita in smo šli dolgoprogaši v cilj ostali pa so nadaljevali kar je pomenilo, da sem šel po pravi poti… čas 3:02:15 je bil super predvsem ob predpostavki, da ni bilo pretirane utrujenosti in bolečih nog v ponedeljek tako, da sem lahko nemoteno nadaljeval s treningi. Sta pa res plavalna treninga v pon. in torek tudi naredila svoje. 

Glede na to, da sem navajen jutranjih tekov mi je temperatura res ustrezala … vse kar sem popil med tekom je bilo mogoče 5-8 požirkov vode na okrepčilnih postajah. In pa zaužil sem 3 gele, ki se jih moram počasi navaditi saj običajno na treningih ne jem prav veliko (pojedel sem jih na 20., 28. in 35. km). V primeru višjih temperatur in lepega sončnega vremena bi bila situacija sigurno bistveno drugačna. Izpostavil bi tudi organizatorje saj je lepo poskrbljeno za sporne dele trase in te ustrezno usmerjajo ravno tako je dovolj in super organizacija na okrepčilnih postajah (je pa res, da smo na 42. km razdalji praktično posamično prihajali in ni bilo nobene gneče, povsem drugače je moralo biti na pol maratonski razdalji).

Malo sva se s Tadejo lovila na cilju saj sem ji rekel, da pridem nekje med 11:20 in 11:30 uro. Me je hotela videti najprej v Žusterni in kasneje v Strunjanu pa sva na koncu ugotovila, da je bila povsod prepozna. Ravno tako sem na cilju nekaj popil, pojedel nekaj kosov pomaranč in banan potem pa začel iskati Tadejo, ki je ni bilo nikjer… naredim nekaj krogov okoli ciljnega prostora ampak je ne najdem. Zaradi močnega vetra me je že pošteno zeblo… edina rešitev, ki sem jo videl je bila, da nekoga prosim za telefon in preverim kje je, če je bilo slučajno kaj narobe… no na koncu se le najdeva… glede na čas, ki sem ji ga povedal na štartu je bila kar točna… nekaj časa ji je seveda vzelo parkiranje saj je Izola pokala po šivih in potem še hoja do prireditvenega prostora. Hitro se oblečem, da se malo ogrejem in potem preverim rezultate… Vedel sem, da sem na začetku zaostal za cca 15 tekači in sem jih potem po 21 km kar nekaj prehitel… nazadnje še nekoga tik pred ciljem. Končno 7. mesto generalno in 3. v kategoriji je bilo res presenečenje. Najslabše je bilo nato čakanje na podelitev, ki je trajala kar dolgo in ob oblačno vetrovnem vremenu nič kaj prijetno. 

Slika, ki vsebuje besede oseba, na prostem, nebo, trava

Opis je samodejno ustvarjen

Naslednji maraton, ki se ga bom lotil je ljubljanski konec oktobra, če bo seveda zdravje OK in ne bo kakšnih poškodb. Čas pa mora biti boljši, če bo le pripravljenost primerljiva trenutni in takrat ne bo potrebno varčevati z energijo …    

Slika, ki vsebuje besede oseba, moški, stoječe, na prostem

Opis je samodejno ustvarjen

9. Istrski maraton
Scroll to top