Kranjska zimska tekaška liga, Kališče

Kranjska zimska tekaška liga je rekreativna prireditev, ki letos poteka že 16-ič. Format je izredno enostaven, se tudi skoraj nič ne menja, zato ga ni rekreativca z Gorenjske, pa tudi iz bolj oddaljenih krajev, ki ne bi vedel za kaj se gre. Sklop 5 tekem, vsaka se ponovi 3x, torej 15 tekem. Vsako nedeljo, start vedno ob 9:00, od novembra dalje. Od kar je v naše kraje privihrala korona, pa je omogečen start tudi preko tedna, z uporabo Strave. Logično se starta s Kališčem, s katerim se je tudi vse začelo. Sledijo Jošt, Krvavec, Mohor in nazadnje edina ravninska tekma Brdo. Vseh pet ciljev spada med najbolj priljubljene in obiskane točke v okolici Kranja. Da vse skupaj dobi pridih prave tekme, poskrbi točkovanje. Za končno uvrstitev šteje vseh 15 tekem. Vse kar moramo narediti je enkratna prijava. Dobiš številko, katero nosiš na vseh tekmah. Za vedno ti ostane. Fantastična je ideja, da se ni potrebno potem več prijavljati. Ne pred sezono, ne dan pred tekmo, ne pred samim startom. Samo potem, ko prideš v cilj, poveš svojo številko, in to je vse, seveda poleg truda na tekmi, kar zahtevajo organizatorji od tebe. S tem so razbremenili sebe, predvsem pa nas. Vsi vemo, kako naporno se je na tekme prijavljati mesece prej. Tu pa se lahko v zadnjem trenutku odločiš za nastop, pa tudi premisliš. Kot že prej omenjeno, se je vse skupaj začelo dolgo nazaj. Leta 1997 so ustanovili Kljuke (Klub ljubiteljev Kališča). To so zaljubljenci v hribe, ki so se vpisovali v knjigo in pridno zbirali vzpone. Vpišeš se lahko samo določene dni (med najmanj 63 možnih vzponov na leto do največ 73 možnih, odvisno od leta) in mnogi od njih le stežka spustijo kak dan. Največ vzponov ima Milan Jeler 1374, sledijo mu Peter Polajnar s 1347 vzponi, Polajnar Franc 1264…  Legenda pa potem govori tako. Včasih so spili kakšno pivo, beseda je dobila drugačno obliko, prišlo je do običajnega zbadanja, in vse skupaj je pripeljalo do ustanovitve Lige. Pobuda je prišla s strani znane družine Udovič. Leta 2007 je tako prišlo do začetka Zimske lige. 20 tednov so tekli na Kališče (83 tekmovalcev). Zmagovalec prve sezone je postal Klemen Triler.  3 leta je liga potekala v takem formatu, v letu 2010 pa je prišlo do take lige, kot jo poznamo še danes.

Po prvi tekmi si je nekaj minut časa vzel Grega Česen in pripravil temeljito poročilo.

KZTL – sezona 2022/2023

V ponedeljek 7.11. se je začela nova sezona KZTL. Razpored in lokacije ostajajo enake, sprememba je le v tem, da se ti v primeru samostojne izvedbe posamezne tekme preko app Strava na dosežen rezultat za določen segment prišteje 5%. Kot običajno pa so skupinski štarti ob nedeljah ob 9-uri s klasičnim merjenjem časa. Kot že dolgo vemo so vsa dobra dela nalezljiva… in tukaj ni nič drugače. Sam se že nekaj let udeležujem lige saj mi v zimskem obdobju predstavlja super trening, ko se 1x na teden na polno »uničiš«.

Ne vem sicer, kako je bilo pred leti, sem pa nekaj zadnjih let sameval v druščini gorskih tekačev kot član TK Gorenjska. V preteklih letih se je kakšne od tekem udeležil naš PR Edo Krnič in enkrat Miha Zdešar okoli Brda. Lani smo bili že trije ( še Edo in Tilen). Letos pa je začetek zelo obetaven… poleg mene so se na Kališče odpravili še Edo, Gorazd, bivši član Ivo in Tilen – slednji sicer izven konkurence – v pomoč mu je bila psička Lina (da ne bo kdo presenečenj zakaj je imel tako dober čas ). Z naslednjimi tekmami pa se že spogleduje tudi naš adut v gorskih tekih Domen Skok.

Na Kališče smo se v nedeljo s Tilnom in Gorazdom odpravili malo prej, saj smo morali v dopoldanskem času poleg družinskih obveznosti skočiti še na volišča. Pri OS v Preddvoru smo se dobili ob 7:00 in se podali proti Mačam in naprej po makadamski poti do izhodišča, ki je kakšni 150 m pred mostičkom. Še pogled in vzpodbudne besede ter gasa proti koči na Kališču kjer je cilj. Trasa je dolga 2,82 km s povprečnim naklonom 28,2%; zadnjih 0,47 km je res hudih (povp. naklon 40,7%). Sam sem manjše naklone odtekel kar je strmine pa s pomočjo palic grizeš kolena kolikor pač gre… zanimivo je, da sem običajno ob solo izvedbah vedno bolj utrujen saj imaš nenehno občutek, da si prepočasen in testiraš ali je možno v tistem trenutku še kaj iztisniti iz sebe. Pri skupinskih štartih pa približno iz preteklih let veš kje je tvoje mesto in si lahko v določenih odsekih bolj racionalen. Je pa vedno umetnost saj moraš enakomerno razporediti moči tekom celotne trase… Vremenski pogoji so bili odlični. Suha podlaga in temperatura okoli 6 st., ki je proti vrhu lepo naraščala in je bilo pri koči na soncu prav prijetno. Malo moteče je na določenih odsekih odpadlo listje saj ne vidiš podlage… prehojeno pa tudi ni prav veliko saj se gre praktično direktno navzgor kjer je pač mogoče, ostalo po poteh. Pri koči mi ura pokaže čas 39:33 kar je super saj je bila želja pod 40 min. Na koncu je bilo res težko… tekel sem kar mimo koče, da se mi slučajno ne zgodi, da me signal ne bi zaznal in upošteval segmenta. Za kočo sledi sprehod, da mi srce slučajno ne uide naprej na Storžič. Nekaj minut za mano pride še Tilen in nato še Gorazd. Malo se nadihamo, oblečemo in sledi še vrnitev v dolino. Na vznožju srečamo in seveda vzpodbujamo sotrpine, ki so se ob 9-ih odpravili na skupinski štart. Omenjenih 5% pribitka časa je kar veliko (41:32) in se bo potrebno za boljšo skupno uvrstitev udeleževati skupinskih štartov. Ampak liga je še dolga in gremo lepo počasi… v tem tednu je v igri Jošt…      

REZULTATI 1. tekme

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG-8747-940x784.png
Morda je slika naslednjega: besedilo
Kranjska zimska tekaška liga, Kališče
Scroll to top